1. Startsida
  2. Press
  3. [2021-10-19] Innovation och hållbar utveckling i fokus för nytt samarbetsavtal i Indien
Pressmeddelande | 2021-10-19
City traffic of Bombay.

Innovation och hållbar utveckling i fokus för nytt samarbetsavtal i Indien

IVL Svenska Miljöinstitutet och det indiska forskningsinstitutet NEERI etablerar ett strategiskt samarbete för att driva på innovationer och öka forskningssamarbetet inom en rad viktiga miljöområden. En avsiktsförklaring mellan parterna signerades under en ceremoni som hölls i Nagpur den 18 oktober.

– Det här stärker våra möjligheter att tillsammans hitta lösningar och innovationer som behövs i klimatomställningen och bidrar till en positiv samhällsutveckling. Avtalet mellan NEERI och IVL överensstämmer mycket med vad Sverige och Indien vill utveckla tillsammans, säger Anna Jarnehammar, vice vd på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Sverige och Indien undertecknade 2018 ett gemensamt innovationspartnerskap för att fördjupa samarbetet mellan länderna och bidra till hållbar tillväxt och nya arbetstillfällen. Syftet med samförståndsavtalet mellan NEERI (National Environmental Engineering Research Institute) och IVL är att främja och stärka forskningssamarbetet mellan de två instituten och respektive länder. Samarbetet omfattar flera olika områden som vattenrening, cirkulära resursflöden, energi, transporter och mobilitet.

– NEERI är ett av de främst forskningsinstituten i Indien, utrustat med bra faciliteter för avancerad forskning. Det här samarbetet är mycket positivt för oss, både för framtida forsknings- och innovationsprojekt och i lokala projekt där vi behöver tillgång till bra laboratorier för provanalys, säger Rupali Deshmukh, affärsutvecklare på IVL som koordinerar samarbetet i Indien.

Avsiktsförklaringen signerades av Anna Jarnehammar, vice vd på IVL Svenska Miljöinstitutet och Sadhana Rayalu, forskningschef och verkställande direktör på NEERI. Vid signeringen i Nagpur den 18 oktober 2021 deltog även representanter från svenska konsulatet i Mumbai.

Flera satsningar på rent vatten

Indien som är ett av världens största och folkrikaste länder har stora problem med förorenat vatten och vattenbrist – något som också väntas bli värre i framtiden med klimatförändringar och urbanisering. För att hantera vattenfrågorna har den indiska regeringen tagit initiativ till flera större satsningar, bland annat inom ‘Swachh Bharat’ eller Clean India. En av ambitionerna är att bygga avloppsreningsanläggningar i alla större städer. IVL som har kontor i Mumbai sedan 2020 deltar i uppförandet av två av de nya reningsverken i staden.

– Indien fortsätter att gå framåt med sin satsning Swachh Barat och Sverige är en engagerad partner i arbetet med att hitta innovativa och hållbara lösningar. Samarbetet mellan IVL och NEERI inom vattenrening förstärker ytterligare innovationspartnerskapet mellan Sverige och Indien och bidrar till hållbarhetsmålen, säger Anna Lekvall, Sveriges generalkonsul i Mumbai.

För mer information, kontakta:
Anna Jarnehammar, anna.jarnehammar@ivl.se, tel. 010-788 65 76
Rupali Deshmukh, rupali.deshmukh@ivl.se, tel. 010-788 65 56

MoU signing ceremony in Nagpur, India.

Signering av avsiktsförklaringen mellan IVL och NEERI i Nagpur den 18 oktober 2021.

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev