IVL lanserar miljöberäkningsverktyg för byggsektorn
IVL Svenska Miljöinstitutet lanserar nu ett öppet, branschgemensamt verktyg för att beräkna byggnaders klimatpåverkan. Verktyget kan användas som stöd för att ställa klimatkrav i upphandling men även för att göra förbättringar vad gäller materialval och produktionssätt.
– Ska kommuner och statliga beställare kunna ställa krav på klimatredovisning vid upphandlingar behövs ett verktyg som alla kan använda. Det som är viktigt är att analysen ger entydiga svar och att alla räknar lika, säger Martin Erlandsson på IVL, som lett arbetet med att ta fram det nya verktyget.
Verktyget som går under namnet Byggsektorns miljöberäkningsverktyg baseras på livscykelanalysmetodik och gör det möjligt för en icke-expert att ta fram en klimatdeklaration för en byggnad. Det är gratis och kan användas i en upphandling eller markanvisning och för att uppfylla Miljöbyggnad 3.0 där det numera ingår att göra en livscykelanalys. Under en första period har verktyget testats av bland annat kommuner som därefter kommit med förbättringsförslag.
Utöver livscykelanalysen är tanken med verktyget att det ska stimulera till förbättringar. Med verktyget följer en databas med klimatdata för byggresurser som används på den svenska marknaden. Dessa kan sedan bytas ut mot företagsspecifika data från miljövarudeklarationer, så kallade EPD:er, för att se hur klimatpåverkan för den specifika byggnaden kan minska genom ändrade materialval och produktionssätt.
Förbättringar kan även göras genom att ändra design och konstruktionslösningar. När man som användare är klar med sin klimatdeklaration för en byggnad och spar den i verktyget så bidrar man samtidigt till att en statistikdatabas byggs upp.
– Det blir en referensdatabas med klimatprestanda för olika slags byggnader som kan användas för att göra jämförelser. Vi hoppas nu att det är många som gör beräkningar i verktyget. Det blir spännande att se vad ett medelvärde på klimatpåverkan blir och hur det utvecklas över tid, säger Martin Erlandsson.
För att hjälpa marknadens aktörer att komma i gång med att ställa krav på klimatdeklarationer eller använda verktyget för att svara på anbud och göra förbättringar så har IVL tagit fram ett utbildningspaket.
– Det var stort intresse direkt för utbildningarna men det finns platser kvar, säger Anders Ejlertsson som håller i dessa utbildningar och kan hjälpa dem som behöver stöd kopplat till implementeringen av verktyget.
Mer information om Byggsektorns miljöberäkningsverktyg. Öppnas i nytt fönster.
Vid frågor kontakta:
Martin Erlandsson, martin.erlandsson@ivl.se, tel. 010-788 65 30
Anders Ejlertsson, anders.ajlertsson@ivl.se tel. 010-788 66 92
Byggsektorns miljöberäkningsverktyg har finansierats av Energimyndigheten och deras program E2B2 – forskning och innovation för energieffektivt byggande och boende och Smart Built Environment Livscykelperspektiv som finansieras av Vinnova, Formas och Energimyndigheten. Uppdraget var att ta fram ett branschgemensamt miljöberäkningsverktyg för byggnader.
Fler nyheter
-
11 sep 2024 | nyhet
-
4 sep 2024 | reportage
-
21 aug 2024 | debatt
-
23 jul 2024 | nyhet
-
5 jul 2024 | nyhet
Prenumerera på våra nyhetsbrev
Du behöver tillåta cookies (kakor) i kategorin ”Funktionella kakor” för att kunna anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Tillåt dessa cookies