1. Startsida
  2. Press
  3. [2022-10-18] Nya digitala samarbeten ökar återbruket i byggsektorn
Nyhet | 2022-10-18
Kontor med återbrukade byggvaror och möbler

Kontor med återbrukade byggvaror och möbler. Foto: IVL

Nya digitala samarbeten ökar återbruket i byggsektorn

Den IVL-ledda återbruksarenan Centrum för cirkulärt byggande, CCBuild, har inlett digitala samarbeten med branschaktörerna Basta och Prodikt. Det innebär att begagnade byggvaror som läggs ut på CCBuilds marknadsplats nu kan få en bredare spridning och nå ut till fler intressenter.

– De nya samarbetena innebär att vi tar ytterligare kliv mot ett mer storskaligt återbruk, säger Carina Loh Lindholm, projektledare på IVL och koordinator för CCBuild.

Centrum för cirkulärt byggande är en arena där byggbranschens aktörer samverkar för att skapa mer återbruk och cirkulära materialflöden. Intresset från bygg- och fastighetsbranschen har varit stort och antalet aktörer anslutna till CCBuild ökar stadigt.

Ett led i att ytterligare stärka möjligheterna till återbruk är de nya digitala samarbetena med Basta och Prodikt. Basta är ett oberoende miljöbedömningssystem för bygg- och anläggningsprodukter. Prodikt är en digital hållbarhetsplattform där arkitekter, teknikkonsulter, tillverkare, fastighetsägare och byggföretag kan samarbeta genom hela byggprocessen.

De nya samarbetena bygger på att varor på CCBuilds marknadsplats läses in via API, Application Programming Interface, som fungerar som en bro mellan systemen. Därför når man dem nu även från Bastas loggbokstjänst och Prodikts plattform.

Artiklar läggs direkt i loggboken

Bastas loggbokstjänst har uppdaterats så att användarna kan lägga till artiklar i sina loggböcker direkt från CCBuilds marknadsplats.

– På så sätt blir det enklare att lägga till återbrukade byggvaror, vilket är ett steg mot ett mer cirkulärt byggande, säger Pehr Hård, vd för Basta.

Användare som har interna marknadsplatser på CCBuild når även dessa, medan samtliga användare når publika publiceringar på CCBuilds marknadsplats via loggboken.

Hållbarhetsdata och klimatpåverkan av transporter

När produkterna på CCBuilds marknadsplats blir tillgängliga på Prodikt får de egna produktkort med specifika hållbarhetsdata. Prodikt kopplar dessutom samman produktens geografiska placering och det aktuella byggprojektet för att beräkna transportens klimatpåverkan.

– Genom att koppla samman plattformarna ökar vi både tillgängligheten på och efterfrågan av cirkulära produkter. Tack vare att CCBuilds produkter blir tillgängliga på Prodikt kan samtliga i branschen tillämpa tillgängliga återbrukade produkter i sina projektanalyser, säger Rasmus Ekberg på Prodikt.

Vill du veta mer? CCBuilds samarbetspartner får en visning av hur integrationen ser ut i Basta respektive Prodikt vid en användarträff den 25 oktober. Den som vill bli partner är välkommen att läsa mer på CCBuilds webbsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och skicka en anmälan till ccbuild@ivl.se.

Vid frågor, kontakta:
Carina Loh Lindholm, carina.loh.lindholm@ivl.se, tel. 010-788 69 21

Läs mer om Bastas loggbokstjänst här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om Prodikt här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Besök CCBuilds marknadsplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev