1. Startsida
  2. Press
  3. [2021-11-02] Vilken teknik är nödvändig för en snabbare vätgasutveckling?
Nyhet | 2021-11-02
En flygplan som håller på landa eller lyfta

Vilken teknik är nödvändig för en snabbare vätgasutveckling?

Vätgas kan spela en viktig roll för att nå ett klimatneutralt transport- och energisystem. Den 16 november arrangerar IVL Svenska Miljöinstitutet och Chalmers ett lunchseminarium om vätgas och vilken teknisk utveckling som kan skynda på introduktionen.

Parisavtalet har fastställt ambitiösa klimatmål som innebär att vi fort behöver fasa ut användningen av fossila bränslen, inte bara för elproduktion. Seminariets mål är att lyfta vätgasens möjliga roller för ett klimatneutralt samhälle samt angelägen teknisk och industriell vätgasutveckling.

– Seminariet är en aktivitet inom vårt strategiska samarbete med Chalmers som syftar till att utveckla våra gemensamma verksamheter och att vår forskning ska leda till större samhällsnytta. Vätgas har en stor potential att bli en viktig energibärare i ett klimatneutralt samhälle men behoven av forskning och utveckling är stora. Här vill både IVL och Chalmers bidra, säger John Munthe, forskningschef på IVL.

Seminariet inleds med en introduktion om vätgas som hålls av Anders Hjort från IVL. Därefter berättar Tomas Grönstedt, professor på Chalmers, om vätgasteknologi för tunga transporter. Peter Rydebrink, vd för Euromekanik, berättar om ett pilotprojekt om vindbaserad vätgas. Martina Wettin, grundare av Nilsson Energy, och styrelseledamot i Vätgas Sverige, om praktisk erfarenhet av vätgas i ett energisystem. Därefter bli det panelsamtal. Moderator för seminariet är Maria Grahn, docent, mekanik och maritima vetenskaper på Chalmers.

Anmäl dig till seminariet här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Sista anmälningsdag är 8 november.

Seminariet arrangeras som en del av det strategiska samarbetet mellan Chalmers och IVL Svenska Miljöinstitutet som bidrar till kompetensutbyte och forskningsutveckling. Läs mer om samarbetet här Öppnas i nytt fönster..

För mer information, kontakta:
John Munthe, john.munthe@ivl.se, tel. 010-788 68 06

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev