Klimatet i fokus – hur accelererar vi den svenska omställningen?
Inför klimatmötet COP26 arrangerar Mistra en serie webbinarier om klimatet och forskning om minskade utsläpp, klimaträttvisa och klimatanpassning. Den 29 oktober får vi höra mer om det IVL-ledda forskningsprogrammet Mistra Carbon Exit och vad som krävs för att accelerera den svenska omställningen.
Den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC visar att klimatet förändras i allt snabbare takt och sambandet mellan människans påverkan och extrema väderhändelser är tydligt. Rapporten har ökat trycket på de globala klimatförhandlingarna i Glasgow, COP 26, som inleds i slutet av oktober. Samtidigt visar forskning att det går att vända utvecklingen.
Forskningsprogrammet Mistra Carbon Exit undersöker tekniska, ekonomiska och politiska utmaningar som uppstår när Sveriges ska ställa om till nollnettoutsläpp av växthusgaser. I ett antal industriella fallstudier undersöker Mistra Carbon Exit försörjningskedjorna för byggnader, transportinfrastruktur och transporter, som tillsammans omfattar minst 75 procent av Sveriges koldioxidutsläpp.
– Vi vet vilken teknik som behövs för att Sverige ska nå nettonollutsläpp. Även om kostnaderna för den nya tekniken kan vara hög för vissa industrier så verkar det som att kostnadsökningen i konsumentledet blir marginell. Vi har också analyserat styrmedel som kan driva utvecklingen mot nettonollutsläpp, till exempel utsläppshandel, klimattullar och offentlig upphandling. Det är glädjande att priset på utsläppsrätter har ökat kraftigt, men vi ser att det kommer behövas andra, kompletterande styrmedel. Vi har dessutom studerat beteenden hos företagsledare och konsumenter för att förstå vilka styrmedel som kan vara verkningsfulla, säger Lars Zetterberg, forskare på IVL och programchef för Mistra Carbon Exit.
På frukostwebbinariet som arrangeras av Mistra får vi höra mer om de tekniska lösningar som finns för att nå nära nollutsläpp och de företagsallianser som bildas längs värdekedjan för utveckling och handel av klimatsmart teknik. Vi får också ta del av hur Skellefteå kommun tar sig an utmaningarna och vilken typ av politik och styrmedel som krävs för att få igång omställningen.
Medverkar gör Lars Zetterberg, programchef Mistra Carbon Exit, Filip Johnsson, forskare inom Mistra Carbon Exit och programchef Mistra Electrification, Ola Alterå, kanslichef Klimatpolitiska rådet och programstyrelseordförande för Mistra REES, Kristina Sundin Jonsson, kommunchef Skellefteå kommun, Lars Lundström, hållbarhetschef H2 Green Steel. Moderator är Linda Bell, programansvarig på Mistra.
Läs mer och anmäl dig här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs mer om Mistra Carbon Exit. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vid frågor kontakta:
Lars Zetterberg, lars.zetterberg@ivl.se, tel. 010-788 65 57
Fler nyheter
-
20 sep 2024 | nyhet
-
11 sep 2024 | nyhet
-
4 sep 2024 | reportage
-
22 aug 2024 | nyhet
-
21 aug 2024 | nyhet
-
21 aug 2024 | debatt
Prenumerera på våra nyhetsbrev
Du behöver tillåta cookies (kakor) i kategorin ”Funktionella kakor” för att kunna anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Tillåt dessa cookies