1. Startsida
  2. Press
  3. [2020-08-18] Arbetet för en grön, säker och hållbar kemiindustri sätter fart
Nyhet | 2020-08-18
Labbet analys läkemedel

Arbetet för en grön, säker och hållbar kemiindustri sätter fart

Forskningsprogrammet Mistra SafeChem har målet att skapa en hållbar kemiindustri och minska exponeringen av farliga ämnen. Nu har arbetet dragit igång och ska rulla i fyra år – minst.

Mistra SafeChem fick klartecken av Mistra, Stiftelsen för miljöstrategisk forskning, sommaren 2019. Men starten har försenats på grund av förändringar i konsortiet och effekter av coronapandemin. Nu är alla partnerskap klara, och forsknings- och industriparter har samlats till digital kickoff.

– Vi är mycket glada över att programmet är igång, eftersom vi på Mistra har arbetat för detta sedan 2013, säger Chris Folkeson Welch, programansvarig på Mistra.

Brett deltagande från industrin

Mistra SafeChem koordineras av IVL Svenska Miljöinstitutet och finansieras med 70 miljoner kronor från Mistra. Industrin och forskningspartnerna bidrar med ytterligare 30 miljoner. Industrin deltar med parter från hela värdekedjan, från tillverkare av kemikalier till användare i processer och produkter. Forskningsparter är Stockholms universitet, Rise, KTH, Chemsec och danska DTU.

Visionen för Mistra SafeChem-programmet är att främja expansionen av en säker, hållbar och grön kemiindustri i Sverige.

Centrala delar av arbetet är att utveckla nya processer för industrin och ta fram en verktygslåda med modeller och metoder för att riskbedöma kemikalier. Mistra SafeChem ska även utveckla en vision och en agenda för grön kemi som ska ligga till grund för en permanent forskningsplattform.

Samarbete viktigt för helhetssyn på kemikalier

När nu arbetet äntligen har kunnat börja ligger en stor betoning på vikten av samarbete mellan kemister med olika inriktning och mellan forsknings- och industripartners.

– I Mistra SafeChem har vi en helhetssyn på kemikalier, därför är interaktion avgörande. Det här är en stor och betydande investering och ett första steg mot att skapa en forsknings- och innovationsplattform för en grön och hållbar kemi i Sverige och internationellt, säger John Munthe, forskningschef på IVL och programdirektör för Mistra SafeChem.

Läs mer på programmets webbsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vid frågor, kontakta:
John Munthe, john.munthe@ivl.se, tel. 010-788 68 06

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev