Lättläst rapport ger fakta och tips om plast
Både användningen av plast och plastavfallet ökar i Sverige. Vad kan man göra för att påverka det? IVL Svenska Miljöinstitutet och Statistikmyndigheten SCB har på uppdrag av Naturvårdsverket samlat fakta och praktiska tips i en kortrapport.
Användningen av plast i samhället ökar stadigt. Under 2016 sattes 1 258 000 ton plastråvara på den svenska marknaden. Det är runt 130 kg per person och år – 30 kg mer än 2010. Samtidigt ökar plastavfallet och är nu 1 705 000 ton per år. Det mesta bränns för att producera el och värme – men det innebär också det bidrar till stora utsläpp av klimatgaser. Endast 10 procent av plasten återvinns.
Bäst materialåtervinning av plast är för pantflaskor (84 procent), från elavfall (45 procent) och plastförpackningar (upp till 44 procent). Sämst är blandat avfall och skrotade fordon, där ingen plast återvinns alls.
Dessa data är hämtade från rapporten Kartläggning av plastflöden i Sverige som publicerades sommaren 2019. De går nu att finna i en lättläst kortrapport, Plast i Sverige – fakta och praktiska tips, samt ett faktablad om plast som IVL och SCB har tagit fram på uppdrag av Naturvårdsverket.
– Mycket av plasten finns i långlivade produkter som byggnader och bilar. Om den ska kunna återvinnas behöver både design och arbetsprocesser vara inriktade på det från början, säger Hanna Ljungkvist Nordin från IVL Svenska Miljöinstitutet, som är huvudförfattare.
Kortrapporten sammanfattar orsaker till den låga återvinningen och listar konkreta lösningar som kan förbättra läget. Dessutom ger den handfasta tips för vad både privatpersoner och företag kan göra för att öka plaståtervinningen.
Läs kortversionen av rapporten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vad kan jag göra som privatperson?
- Undvik engångsplast. Minska användningen av engångsplast som snabbmatsförpackningar, påsar, muggar och bestick. Ta med egen låda till hämtmaten.
- Fortsätt sortera och panta. Gör det till en vana att till soprummet eller din återvinningsstation. Panta alla pantflaskor.
- Lämna på återvinningscentralen. Lämna trädgårdsmöbler, backar, hinkar med mera på en återvinningscentral med separat plastinsamling.
- Satsa på återvunnet. Köp produkter av återvunnen plast och fråga efter det när du handlar.
- Släng aldrig plast i naturen. Det tar lång tid för plast att brytas ned. Oavsett hur lång tid det tar kan den skada både människor och natur.
Fler nyheter
-
13 sep 2024 | pressmeddelande
-
4 sep 2024 | reportage
-
27 aug 2024 | pressmeddelande
-
11 jun 2024 | nyhet
-
28 maj 2024 | pressmeddelande
-
2 maj 2024 | nyhet
Prenumerera på våra nyhetsbrev
Du behöver tillåta cookies (kakor) i kategorin ”Funktionella kakor” för att kunna anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Tillåt dessa cookies