1. Startsida
  2. Press
  3. [2019-12-10] Beckmans skapar klänningar på temat kunskap och klimathot till Nobelfesten
Nyhet | 2019-12-10

Beckmans skapar klänningar på temat kunskap och klimathot till Nobelfesten

Modeprogrammet vid Beckmans Designhögskola har sedan 2011 årligen skapat fria tolkningar av Nobelpriset. I år har studenterna tagit fram kreationer på temat kunskap och klimathot till kulturminister Amanda Lind. En av klänningarna uppmärksammar problemen med luftföroreningar. IVL:s luftexperter fick vara med på ett hörn i skapandet.

– Mode är politiskt. På Nobeldagen är hela världens blickar riktade mot Sverige. Det vore ett slöseri att inte lyfta frågor jag tycker är viktiga vid ett sådant tillfälle. Att dessutom få göra det med unga kreatörer från Beckmans känns otroligt spännande och bra, säger Amanda Lind i en kommentar.

Studenterna Thomas Wieser och Teodor Warpe tog kontakt med IVL för att få hjälp med att göra en klänning på temat luftföroreningar. Det resulterade i att IVL:s luftexperter samlade in föroreningar i form av sot som klänningen, i alla fall delvis, har färgats in med.

– Det var inte ett av våra vanliga uppdrag precis men vi tyckte det var kul att kunna hjälpa till och bra att problemen med luftföroreningar uppmärksammas. Förorenad luft är ett växande problem i många länder och idag en av de största globala hälsoriskerna. Transporter och uppvärmning är några av de största källorna till luftföroreningar. I Sverige har halterna minskat betydligt den senaste decennierna men trots det beräknas över 7000 personer varje år dö i förtid på grund av att de utsätts för framförallt kvävedioxid och partiklar, säger Karin Sjöberg, enhetschef på IVL.

Så här beskriver Thomas Wieser och Teodor Warpe sin klänning: ”Vi håller på att fördärva luften vi andas, luften som ger liv till allt som finns på jorden. Vår klänning gestaltar luftföroreningar och dess påverkan på naturen. Den gröna färgen på underklänningen i taft representerar skogen som renar luften men som ständigt håller på att skövlas. Den omsvepande chiffongen representerar luften med dess tyngdlösa fall tillsammans med de svarta pärlorna som motsvarar luftföroreningarna. Chiffongen är även delvis färgad med insamlade luftföroreningar som vi fått i ett samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet.”

Även om det nu inte blir Thomas och Teodors klänning som Amanda Lind kommer ha på själva Nobelfesten så går den att se. Alla kreationer visas upp i en utställning på Konstakademien Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som pågår mellan 5–15 december. Mer information finns på Beckmans.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev