Digitala miljölösningar på export till Chile
Nu ska Internet-of-Things-projektet LoV-IoT, som mäter och visualiserar realtidshalter av föroreningar i luft och vatten, spridas även internationellt. I dagarna reser deltagare från projektet till Chile för att etablera en testarena och fördjupa det redan pågående samarbetet med chilenska forskare.
– Vi har mycket att lära av varandra, det är ett viktigt erfarenhetsutbyte som förhoppningsvis kommer främja fler initiativ med digitala lösningar för att komma tillrätta med olika miljöproblem, säger IVL:s Fredrik Hallgren, koordinatorstöd inom projektet.
Besöket i Chile utgör startskottet för installationen av uppkopplade sensorer som ska mäta luft- och vattenföroreningar på ett antal platser i huvudstaden Santiago de Chile. Sedan ett par månader har LoV-IoT installerat sensorer i Göteborg med samma plattformslösningar.
– Poängen med att mäta föroreningar med sensorer är att de ger oss stora mängder realtidsdata. Om vi tar vara på dessa datamängder och visualiserar dem på ett bra sätt kan vi i framtiden ge ett bättre beslutsstöd till politiker, och också bidra med viktig miljöinformation till allmänheten, säger Fredrik Hallgren.
Den svenska delegationen med representanter från IoT-hubben LoV-IoT kommer under besöket också träffa Chiles miljöminister Carolina Schmidt, samt nobelpristagaren i kemi 1995, professor Mario Molina, som visat stort intresse för den svenska IoT-lösningen. Som en del av mötet kommer ett samarbetsavtal mellan parter från den chilenska industrin och LoV-IoT-projektets parter att undertecknas.
Projektet finansieras genom det strategiska innovationsprogrammet IoT Sverige. Hubben drivs av miljöförvaltningen i Göteborgs Stad, och övriga parter är Ericsson, Hagström Consultant, IMCG Innovation Management and Communication Group, Insplorion, IVL Svenska Miljöinstitutet, Molina Center Santiago de Chile, Rent Dagvatten, RISE, Swedish Hydro Solution, TalkPool, Trafikverket, Universeum, Uppsala kommun och Vinnter.
Läs mer på www.loviot.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och se filmen med IVL-forskaren Jenny Lindén som förklarar vad projektet och besöket går ut på. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
För mer information:
Fredrik Hallgren, fredrik.hallgren@ivl.se, tel. 010-788 67 83
Jenny Lindén, jenny.linden@ivl.se, tel. 010-788 68 28
Prenumerera på våra nyhetsbrev
Du behöver tillåta cookies (kakor) i kategorin ”Funktionella kakor” för att kunna anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Tillåt dessa cookies