1. Startsida
  2. Press
  3. [2018-09-04] Klimatförändringar, kemikalier och grön finansiering på IVL:s Östersjöseminarium
Nyhet | 2018-09-04

Klimatförändringar, kemikalier och grön finansiering på IVL:s Östersjöseminarium

Hur förändras Östersjön i en varmare värld? Vilka åtgärder behövs för att komma till rätta med farliga kemikalier och plast och hur påverkar den ökande sjöfarten Östersjön? Det är frågor som kommer att diskuteras på IVL Svenska Miljöinstitutets Östersjöseminarium den 4 oktober.

En rad aktuella miljöfrågor står på programmet när IVL:s Östersjöseminarium arrangeras för åttonde året i rad. Seminariet är en mötesplats för professionella inom miljö- och hållbarhetsområdet som engagerar sig i Östersjöfrågorna för att nå det övergripande målet – en frisk Östersjö.

Bland deltagarna finns talespersoner från Gapminder, SMHI, Vattenmyndigheten, Stena Line, Kemikalieinspektionen, Chalmers, Ålandsbanken, Naturvårdsverket, Filippa K, Lidl, Världsnaturfonden WWF och IVL Svenska Miljöinstitutet.

På årets konferens diskuteras bland annat gröna finanser och innovationer för investeringar i ny, klimatsmart teknik, åtgärder för att komma till rätta med kemikalier och plast, vad en allt mer intensiv sjöfart innebär och hur internationella samarbeten kan förbättra Östersjömiljön.

Ur programmet
• Grön finansiering, gröna obligationer och placeringar – så kan utsläppen minskas
• Syrefria bottnar och algblomningar – hur påverkas Östersjön av ett förändrat klimat?
• Så kan vi minska makro- och mikroplasterna
• Var kommer kemikalierna ifrån och vad kan vi göra åt dem?
• Den obekväma sanningen om Östersjöplanen. Med endast tre år kvar har länderna runt Östersjön bara genomfört hälften av de åtgärder de lovat enligt Baltic Sea Action Plan.
• Hur påverkar den ökande sjöfarten Östersjön och hur styr vi den i en hållbar riktning?

Östersjöseminariet äger rum den 4 oktober och är tänkt att vara en arena för frågor som berör finansiering, samarbeten och hur vi skapar en hållbar tillväxt för Östersjöregionen ur olika perspektiv.

Välkommen att lyssna på den senaste forskningen, vad näringslivet gör och hur kommuner arbetar för ett friskare hav. Hela programmet finns på ivl.se/kalendarium Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För frågor om programmet kontakta:
Lidia Partheni, lidia.partheni@ivl.se, tel. 010-788 66 74  

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev