1. Startsida
  2. Press
  3. [2018-07-04] Innovationstävlingen Öresundsbron 2.0 avgjord
Nyhet | 2018-07-04

Innovationstävlingen Öresundsbron 2.0 avgjord

Hur skulle Öresundsbron byggas år 2045 med nollutsläpp av växthusgaser? Den frågan ställdes i Naturvårdsverkets innovationstävling och två tävlande lag har under ett års tid arbetat med att ta fram olika lösningar. I samband med ett seminarium i Almedalen fick segrarna ta emot sitt pris av miljöminister Karolina Skog.

Totalt har 29 organisationer varit med i innovationstävlingen. I lag blå, som IVL Svenska Miljöinstitutet deltog i ingick Peab, Skanska, Heidelberg Cement, Sandvik, Chalmers, VTI, Swerea, WSP, Tyréns, ELU och Sveriges Byggindustrier.

Tävlingens två lag vann varsin tävlingskategori. Lag blå vann kategorin ”transformativ helhetslösning för nollutsläpp” med en ormformad bro, i klimatpositiv stål- och betongkonstruktion med bikakestruktur, som sparar material och producerar energi. Ett vinnande koncept som reducerar 304 000 ton koldioxid från atmosfären.

– I vårt vinnande förslag i lag blå har vi antagit att stålindustrin istället för en renodlad elektrifiering även använder biobaserade bränsle där även utsläppen från dessa fångas in och lagras genom CCS. Detta stål kan tillverkas med känd processteknik och nollar inte bara utsläppen, utan gör att stål går från att vara den största utsläppskällan till klimatnegativa utsläpp, säger Martin Erlandsson på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Lag gul tog hem priset i kategorin ”banbrytande innovationskoncept”. Lagets vinnande bidrag presenterar en bro där naturens egna processer odlar fram bron i biobetong med hjälp av koldioxid och kalk från havet.

Bakgrunden till tävlingen är riksdagens beslut om att utsläppen av växthusgaser från Sveriges industri ska vara noll inom trettio år. Sverige har också en målsättning om hållbart och resurseffektivt samhällsbyggande liksom långsiktiga åtaganden inom ramen för Parisavtalet. Målen sätter fokus på bland annat byggbranschen, vars utsläpp är lika stora som från landets samlade personbilsflotta.

Tävlingen initierades av ett stort antal materialtillverkare, entreprenörer och andra byggrelaterade branscher.

För mer information kontakta:
Martin Erlandsson, martin.erlandsson@ivl.se, tel. 010-788 65 30
Lars Zetterberg, lars.zetterberg@ivl.se, tel. 010-788 65 57  

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev