1. Startsida
  2. Press
  3. [2018-02-08] EU-projektet Cityfied får internationellt erkännande
Nyhet | 2018-02-08

EU-projektet Cityfied får internationellt erkännande

EU-projektet Cityfied, som IVL deltar i, har tilldelats Smart 50 Awards som ett ledande internationellt exempel för smarta städer. Cityfied går ut på att testa, visa upp och sprida lösningar för energieffektiv renovering. I Sverige fokuserar projektet på att rusta upp 70-talsområdet Linero i Lund.

– I Lund arbetar vi aktivt med att hitta samarbeten mellan aktörer inom kommunen, men också nationellt och internationellt, för att kunna vara i framkant med arbetet i omställningen till ett fossilfritt samhälle. Cityfied är ett gott exempel, säger Markus Paulsson, energistrateg på Lunds kommun och projektledare för den svenska delen av Cityfied.

I Cityfied testas olika lösningar för att energieffektivisera och renovera befintliga stadsdelar så att de möter samma energikrav som gäller för nya bostäder. Den svenska delen av projektet, där delar av Linero har stått modell för satsningen, går ut på att visa hur man på ett hållbart och varsamt sätt renoverar ett miljonprogramsområde. Det är ett samarbete mellan Lunds kommun, det kommunala fastighetsbolaget LKF, energibolaget Kraftringen och IVL Svenska Miljöinstitutet.

I projektet ansvarar IVL för att energirenoveringen av husen följs upp och utvärderas utifrån ekonomiska, sociala och miljömässiga aspekter.

– Vi tittar på hur stora energivinsterna blir i och med renoveringen, dels för hyresgästerna, dels för fastighetsägaren. Allt för att se vad som är hållbart ur ett systemperspektiv, men också utifrån hyresgästens perspektiv. Målet är att nå största möjliga miljönytta och samtidigt öka trivseln för de boende i området, säger Jeanette Green på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Förutom Linero i Lund så har Cityfied fallstudier i Laguna de Duero-Valladolid i Spanien och Soma i Turkiet. Totalt omfattar satsningen 220 000 kvadratmeter renoverad yta och 2 200 lägenheter.

Cityfied har som enda svenska exemplet valts ut som vinnare i Smart 50 Awards energikategori tillsammans med tolv andra prestigefyllda projekt i USA, Kanada, Irland, Belgien och Indien.

FAKTA Smart 50 Awards

Smart 50 Awards, i samarbete med Smart Cities Connect, Smart Cities Connect Foundation och US Ignite, utser årligen ett 50-tal innovativa och inflytelserika satsningar på lösningar för smarta städer i olika kategorier. Utmärkelsen delas ut på konferensen Smart Cities Connect i Kansas City, Missouri, USA. Läs mer på Smart 50 Awards hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För mer information kontakta:
Jeanette Green, jeanette.green@ivl.se, tel. 010-788 67 40

Läs mer om Cityfied på: www.cityfied.eu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.  

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev