1. Startsida
  2. Press
  3. [2016-11-09] IVL:s Lars Zetterberg om USA-valet: ”Risken är att klimatarbetet bromsas”
Nyhet | 2016-11-09

IVL:s Lars Zetterberg om USA-valet: ”Risken är att klimatarbetet bromsas”

I dag stod det klart att republikanen Donald Trump blir USA:s nästa president. Frågan många ställer sig är vad som nu kommer att hända med klimat- och miljöarbetet. Trump har innan presidentvalet bland annat sagt att han vill riva upp FN:s internationella klimatavtal som antogs i Paris förra året.

Lars Zetterberg, klimatpolitisk expert på IVL Svenska Miljöinstitutet ser det inte som troligt att Trump kommer att avratificera Parisavtalet, däremot kan han bromsa klimatarbetet på andra sätt.

– Den största risken som jag ser det är att han försöker bromsa införandet av USA:s nationella utsläppsminskande åtgärder och därmed drar med sig andra länder. Parisavtalet anger att länderna om några år ska stärka sina åtaganden för att nå tvågradersmålet. Om USA inte ökar sina ambitioner kan det leda till att länder som Indien och Kina också beslutar sig för att också gå långsammare fram, säger han.

– Med Trump vid rodret kan även USA:s finansiering av internationella klimatåtgärder påverkas. Det vore mycket olyckligt om vi går ifrån det senaste årets positiva utveckling, där USA och Kina varit drivande, till en negativ spiral.

På den nationella sidan kan Trump ha möjligheter att ändra en del av miljölagstiftningen men han kan inte ändra allt.

– Många delstater, till exempel Kalifornien är självständiga och har egna klimatmål och planer. Dessa stater är pådrivande i klimatomställningen. En stor del av deras åtgärder införs på ekonomiska grunder, som till exempel solkraft, vindkraft och elbilar och kommer därmed att fortsätta att införas.

Idag finns Clean Power Plan som gör det mycket svårt att bygga nya kolkraftanläggningar. Trump har lovat att riva upp Clean Power Plan. Kommer kol att komma tillbaka i USA?

Dallas Burtraw, energi- och klimatexpert vid Resources for the Future i Washington DC tror att Trump får det svårt att riva upp Clean Power Plan.

– Det tog cirka två år att införa den och det skulle ta åtminstone ett par år att riva upp den, vilket innebär att ett nytt kongressval och kanske ett nytt presidentval hinner ske under tiden, säger han.

Vid frågor kontakta:
Lars Zetterberg, lars.zetterberg@ivl.se, tel. tel. 010-788 65 57

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev