1. Startsida
  2. Press
  3. [2016-01-22] IVL leder utbildningsprogram för kinesiska luftmiljöforskare
Nyhet | 2016-01-22

IVL leder utbildningsprogram för kinesiska luftmiljöforskare

Under två veckor besöker en delegation på tolv personer från mångmiljonstaden Tianjin IVL Svenska Miljöinstitutet för att delta i ett utbildningsprogram i luftvårdsarbete.

– Luftföroreningarna i Kinas största städer är akuta. Myndigheterna är hårt pressade att förbättra situationen och då är kunskapsutbyte och forskningssamarbete en viktig aspekt. Vi är glada att kunna bidra till det arbetet, säger Åke Sjödin, projektledare IVL Svenska Miljöinstitutet.

Delegationen består av representanter från stadens miljömyndigheter och från Tianjin Academy of Environmental Sciences, TAES. I fjol tecknade bland andra TAES och IVL avtal om ett gemensamt virtuellt laboratorium för luftövervakning. Nu fördjupas samarbetet ytterligare.

Zhao Enhai, vice direktör vid Tianjin City Environmental Protection Bureau har jobbat med miljöfrågor i 30 år och upplever att alla delar av samhället nu stöttar arbetet mot en hållbar utveckling.

– Alla är oroliga. Aldrig förr har man investerat så mycket i åtgärder för att förbättra luften. Det börjar bli något bättre i storstäderna nu, även om vi har långt kvar till hälsosamma nivåer. Vi ser tyvärr också hur luften blir sämre i städernas utkanter när industrier flyttas ut på landsbygden.

Delegationen har ett ambitiöst program i Sverige och ska också besöka Göteborgs hamn, Göteborgs stads miljöförvaltning, Göteborgs universitet, ÅF, Naturvårdsverket och IVL:s forskningsanläggning Hammarby Sjöstadsverk.

– Alla aspekter av det här besöket är användbart för oss. Emissionsinventeringar, tekniklösningar, analysarbete, åtgärdsarbete och ekonomiska incitament - allt hänger ihop. Vi behöver helhetslösningar för att vända trenden, säger Zhao Enhai.

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev