1. Startsida
  2. Press
  3. [2015-03-23] Virtuell modell ska hjälpa städerna energieffektivisera
Nyhet | 2015-03-23

Virtuell modell ska hjälpa städerna energieffektivisera

EU-projektet Cityfied utvecklar strategier för att omvandla europeiska städer till smarta städer genom energieffektivisering. Inom projektet har IVL Svenska Miljöinstitutet tillsammans med Lunds kommun och spanska Veolia nu tagit fram en virtuell modell som ska hjälpa till att sprida de energieffektiviseringsåtgärder som testas i projektet och som ska tillämpas i elva följarstäder.

– Det finns ett stort intresse från europeiska städer att få ta del av vad som görs i projektet. Med vår modell, där vi undersöker städernas egen potential för att gå vidare med samma åtgärder som vi testar inom projektet, hoppas vi kunna inspirera och ge fler städer bra underlag för nya åtgärdspaket för energieffektivisering, säger Jeanette Green, IVL:s projektledare för Cityfied.

Genom innovativ teknik och nya metoder för att renovera byggnader, skapa smarta elnät och fjärrvärmenät ska Cityfied minska efterfrågan på energi och utsläpp av växthusgaser och samtidigt öka användningen av förnybara energikällor. I Sverige fokuserar projektet på att rusta upp 70-talsområdet Linero i Lund och skapa mer miljövänliga bostäder där. Lokala partners är Lunds kommun, Lunds kommunala fastighetsbolag, LKF och Kraftringen.

Den europeiska samordningen står den spanska stiftelsen Cartif för och i projektet deltar förutom Lund även två städer i Spanien och Turkiet samt 21 andra aktörer från totalt sett sex europeiska länder.

Den virtuella modellen för energieffektivisering som IVL har varit med och tagit fram kommer närmast att diskuteras på ett möte i Soma, Turkiet, dit 15 olika städer har bjudits in till en workshop. Från Stockholmsområdet deltar Värmdö och Botkyrka. Särskilt fokus på workshopen är icke-tekniska hinder för energieffektivisering, vilket senare kommer att följas upp av energimodellering av faktiska åtgärder samt ekonomiska skattningar av dessa åtgärder.

Läs mer om projektet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det finns fortfarande möjlighet att ansluta sig till projektet som en så kallad följarstad eller att följa projektet via nyhetsbrev och sociala medier.

För mer information kontakta:
Jeanette Green, jeanette.green@ivl.se

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev