1. Startsida
  2. Press
  3. [2014-12-19] Efter klimatmötet i Lima: ”Vi är på rätt väg”
nyhet | 2014-12-19

Efter klimatmötet i Lima: ”Vi är på rätt väg”

Trots att man till slut fick en överenskommelse under FN:s klimatkonferens i Lima så återstår mycket arbete inför en ny global klimatöverenskommelse i Paris 2015. Men det viktigaste av allt är att länderna vill ha en överenskommelse, sa Johanna Lissinger Peitz från miljödepartement, som deltog vid Mistra Indigos frukostseminarium den 17 december.

– Uppgiften i Lima var att titta på förhandlingstexten inför Paris nästa år och konkretisera. Vi märkte på en gång att många saker tolkats olika och att det är svårt att sätta utsläppsmål, när i-länderna och utvecklingsländerna har olika finansiella mål. Öststaterna har mer tänkt på anpassningsfrågor än utsläppsbegräsningar. Hur mycket länderna har drabbats av klimatförändringarna påverkar också, sa Johanna Lissingen Peitz.

Thomas Sterner, professor i miljöekonomi, menade att det grundläggande fortfarande är att våra utsläpp fortsätter att öka. För att nå två graders-målet måste utsläppen sänkas direkt.

– Vi vet inte vad som händer när isflaken smälter, inte heller hur det påverkar ekosystemtjänsterna, sa han. Johanna Lissinger tror att vi trots allt är på rätt väg.

– Vi fick ett beslut och man vill ha en överenskommelse. Äganden och finansiering är man överens om. Det viktiga för att få med alla, är att länderna känner att deras hjärtefråga finns med, sa hon.

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Sidan senast ändrad: 2021-08-02

IVL Svenska Miljöinstitutet

Om oss

IVL Svenska Miljöinstitutet är ett oberoende forskningsinstitut med Sveriges bredaste miljöprofil.

Tillsammans med näringsliv, myndigheter och forskningsvärlden driver vi på omställningen till det hållbara samhället – från vetenskap till verklighet.

Följ oss

Ikon med LikedIn
Ikon med twitter
Ikon med facebook

Karriär

© 2022 IVL Svenska Miljöinstitutet AB | Om Cookies | Hantering av personuppgifter

Ikon med kryss
Till toppen