Världsmiljödagen: Spara miljön - ät upp maten
Den femte juni firas Internationella Världsmiljödagen, som i år fokuserar på mat och hur man ska låta bli att kasta den i soporna. En genomsnittlig familj skulle kunna spara 3 000-4 000 kronor per år genom att undvika de värsta fällorna. IVL:s Åsa Stenmarck, delar med sig av sina tre bästa tips för att minska det egna matsvinnet.
1) Lukta och smaka på allt innan det hamnar i soporna. Mat blir inte dålig bara för att bästföredatumet är passerat. Tänk på hur du förvarar istället. Genom att sänka kylskåpstemperaturen ett par grader ökar hållbarheten avsevärt. 2) Ät upp dina rester. I stort sett all mat går alldeles utmärkt att frysa in, även bananer som till exempel kan mixas ner i en smoothie om de är på väg att bli dåliga. Lägg heller inte upp mer på tallriken än du orkar äta upp. Det är bättre att ta om. 3) Våga köpa matvaror med kort datum. Butikerna sorterar i allt större utsträckning bort korta datum eftersom kunderna ofta föredrar längre bästföredatum, även om matvarorna sedan blir liggande i den egna kylen. Om det ska ätas idag kan man gott köpa mat som ”går ut” idag. För mer information om vad IVL gör åt matavfallet kontakta Åsa Stenmarck
Prenumerera på våra nyhetsbrev
Du behöver tillåta cookies (kakor) i kategorin ”Funktionella kakor” för att kunna anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Tillåt dessa cookies