1. Startsida
  2. Press
  3. Analys och kommentarer
  4. [2017-12-06] Klimatsmart julhandel – så gör du
analys-och-kommentarer | 2017-12-06
Frostig gran

Klimatsmart julhandel – så gör du

December är här, den månad då vi slösar på mer än ett sätt. Vi gör inte bara av med mer pengar än andra månader, vi slösar även mer på jordens resurser. Så hur kan vi göra för att skapa en mer hållbar jul?

 – Att handla second hand är ett smart sätt att både spara på miljön och få pengar över på kontot. För att konsumtionen ska vara hållbar på lång sikt behöver vi använda saker så effektivt och så länge som möjligt. Men om vi till exempel hoppar över julklapparna och istället flyger till värmen över jul har vi inte vunnit något alls för miljöns skull, säger Liv Fjellander, projektledare för hållbar konsumtion på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Vi konsumerar i dag mer än vad jorden kan producera. Sverige ligger i toppen på listan över de länder som belastar jordklotet mest, vi flyger fem gånger mer än genomsnittet. Om alla skulle leva som oss behövs tre jordklot till.

– En stor del handlar om våra koldioxidutsläpp, transporten av varorna vi köper. Men de största effekterna av vår konsumtion sker i de länder där produkterna tillverkas, både när det gäller vilka resurser som tas i anspråk och vilka hållbarhetseffekter det får, säger Liv Fjellander.

Livs önskelista

  • Upplevelse: ge bort gemensamma upplevelser som bio, teater, museibesök, utflykter, en middag eller en ”hemester”. Semester på hemmaplan värderas ofta högre än prylar, men för att det ska vara en miljövinst får inte resan dit vara för lång.

  • Köp kvalitet: om du handlar nytt - välj material med god kvalitet som håller länge eller som kan återvinnas. Satsa på saker som är producerade under bra villkor, välj miljö- och rättvisemärkt. Om det inte framgår så fråga. Det spelar stor roll att visa att det är efterfrågat.

  • Dela utrustning genom till exempel Fritidsbanken eller hygglo.se så kan du få prova alla sporter istället för en.

  • Laga: klä om istället för att köpa ny soffa, sätt ihop lådor till en bokhylla eller ge bort ett presentkort på skräddare, snickare, eller cykelverkstad som kan laga eller göra om prylarna.

  • Ge till välgörenhet: till den som redan har allt kan en gåva till de som behöver det mer vara den finaste julklappen.

  • Ge bort ett favoritplagg och historien om allt som det varit med om.

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Sidan senast ändrad: 2021-12-13

IVL Svenska Miljöinstitutet

Om oss

IVL Svenska Miljöinstitutet är ett oberoende forskningsinstitut med Sveriges bredaste miljöprofil.

Tillsammans med näringsliv, myndigheter och forskningsvärlden driver vi på omställningen till det hållbara samhället – från vetenskap till verklighet.

Följ oss

Ikon med LikedIn
Ikon med twitter
Ikon med facebook

Karriär

© 2022 IVL Svenska Miljöinstitutet AB | Om Cookies | Hantering av personuppgifter

Ikon med kryss
Till toppen