Luftexperter ger tips och råd om vedeldning
Småskalig vedeldning bidrar till utsläpp av luftföroreningar som är skadliga för både människors hälsa och för miljön. Men hur man bär sig åt när man eldar har stor betydelse för hur stora utsläppen blir. Luftexperter vid IVL Svenska Miljöinstitutet ger tips om hur man kan elda för att minimera utsläppen.
– Att elda med för lite ved och strypt lufttillförsel ger högre utsläpp än normal eldning, liksom att använda fuktig ved, säger Jenny Lindén, forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet.
Mängden luftföroreningar från vedeldning beror på flera faktorer. Till exempel påverkas utsläppen av typen av eldstad, hur den är installerad, samt hur man eldar. Att elda i öppna spisar och i äldre kaminer riskerar att släppa ut mer av skadliga ämnen, både inne och ute, medan moderna kaminer och pannor har så kallade dubbla förbränningssystem, som om de används på rätt sätt generellt genererar mycket mindre utsläpp av luftföroreningar.
När forskare vid IVL på uppdrag av Nordiska ministerrådet jämförde olika typer av kaminer och sätt att elda på visade det sig att utsläppen var mellan fem och tio gånger högre från traditionella vedpannor jämfört med från moderna ved- eller pelletspannor.
Ved som är för fuktig genererar större utsläpp av skadliga partiklar än torr ved. Även ofullständig förbränning, så kallad pyreldning, skapar onödigt höga utsläpp.
– Jämfört med optimala förbränningsförhållanden blir utsläppen upp till sex gånger högre om man eldar med låg effekt – för lite ved och strypt lufttillförsel vid låg effekt – och upp till åtta gånger högre om man använder fuktig ved, säger Tomas Gustafsson, luftexpert på IVL.
Så kan du minimera utsläppen
Se över hela kedjan från inköp av ved, lagring och installation till hur du eldar. Följ instruktionerna som ofta finns med eldstaden. Prata med din sotare om du inte får till eldningen.
- Val av träslag påverkar. Många moderna eldstäder är optimerade för en viss typ av ved (eller vedblandning) där björkved är att föredra. Träslaget ek är hårt och har tätt energiinnehåll, vilket kan ge för höga temperaturer. Dessutom dyrt att köpa in. Gran och tall (furu) har lägre energiinnehåll än björk och kan leda till man måste mata in ved oftare än med björk vilket kan leda till högre utsläpp och värmeförluster.
- Använd torr ved i rätt storlek. Lagom stora rumstempererade vedträn ska användas, det vill säga kluvna minst två gånger, fyra delar. Klyvning av vedträn underlättar också torkningen. Vedträna bör också vara anpassade till storleken på din kamin, ofta är max 30 cm att föredra.
- Säkerställ tillräcklig lufttillförsel vid upptändning. Ett problem som många eldare sliter med är att tända brasan på ett bra och effektivt sätt. Att få cirkulation av luft i pipan upp till skorstenen kan ibland ta sin tid och under tiden bildas onödiga utsläpp. De flesta kaminer har luftspjäll där man kan reglera tilltillförseln. Hög lufttillförsel ska användas vid tändning och till dess att full övertändning har uppnåtts. För att säkerställa lufttillförsel kan ett närliggande fönster samt kaminens dörr öppnas tills att veden har tänts ordentligt.
- Stapla veden luftigt med tunnare trän i toppen. Stapla veden som ett timmerhus, inte som en kota. Tänd i eller nära toppen. Veden vid första antändningen bör vara mer finfördelad än när det brinner för fullt. Detta underlättar upptändningen avsevärt.
- Använd braständare, ej sopor. Att använda olika typer av sopor för tändning är inte att rekommendera, medan tändull och tändkuber är effektiva vid starten. Riva av lite björknäver kan också vara ett billigt sätt att tända på. Att använda lite tidningspapper för att få upp temperaturen i pipan kan dock vara ett bra sätt att starta din eldning.
- Kontrollera att din eldstad är rätt installerad. Eldstaden ska vara anpassad för det utrymme den ska värma upp, för stor kamin kan leda till att för höga innetemperaturer om den ska eldas optimalt. Eldstaden ska också vara anpassad för skorsten och lufttillförsel. Tala med din sotare om du är osäker på något. Vid nyinstallation, använd erfaren hantverkare och installera endast godkända produkter.
För mer information, kontakta:
Jenny Lindén, jenny.linden@ivl.se, tel. 010-788 68 28
Tomas Gustafsson, tomas.gustafsson@ivl.se, tel. 010-788 67 64
Mer läsning om luftmiljö och vedeldning
En rapport från Naturvårdsverket med fokus på partiklar belyser bland annat vedeldningens effekter på hälsa och miljö. I rapporten medverkar flera av IVL:s luftexperter. Läs mer och ladda ner rapporten här: Luft och miljö – Partiklar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
I en rapport för Naturvårdsverket har IVL Svenska Miljöinstitutet och Umeå universitet beräknat den svenska befolkningens exponering för luftföroreningarna kvävedioxid och partiklar (PM2,5 och PM10) och vilka hälsoeffekter och tillhörande ekonomiska konsekvenser detta har för samhället. Läs mer och ladda ner rapporten. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Prenumerera på våra nyhetsbrev