I Kina handlar hållbar konsumtion om att spara energi
De viktigaste frågorna när det gäller hållbar konsumtion i Kina handlar om att spara energi och vatten, om ansvarsfull konsumtion och att minska matsvinnet. Det blir också vanligare att bara ge bort pengar i julklapp eller present, säger Gao Si, ansvarig på IVL:s kontor i Beijing.
Hur ser frågan om hållbar konsumtion ut i Kina?
– Allt fler börjar få upp ögonen för vilken miljöpåverkan den egna konsumtionen har. Enligt en studie från 2018 med över 100 000 respondenter svarar 70 procent ja på frågan om de tror att deras konsumtion påverkar miljön.
I annan undersökning från 2020 svarar 98,3 procent av de som bor i mindre städer – under en miljon invånare – ja på frågan om de ser sig själva som ledande eller aktiva i frågan om hållbar konsumtion, till skillnad från bara 47 procent av de som bor i större städer. De viktigaste frågorna när det gäller hållbar konsumtion i Kina handlar om att spara energi, att spara vatten, ansvarsfull konsumtion och att minska matsvinnet.
Som världens största tillverkningsland och utsläppare av växthusgaser, vilken roll spelar Kina i omställningen till hållbarhet?
– Per capita motsvarar Kinas utsläpp bara en åttondel av USA:s. Som världens största utvecklingsland och största tillverkande industrination har Kina lovat de största utsläppsminskningarna på kortast tid: 30 år. Kina har gjort stora ansträngningar för att minska utsläppen av koldioxid. Uppskattningsvis står Kina bakom 30–50 procent av världens totala utsläppsminskningar mellan 2005 och 2020.
Black Friday, Black Week och Single’s day – är det lika stort i Kina som i Europa?
– Det är nog samma. Vi har “Double 11” alltså Singles day, som infaller den 11 november, även om handeln smygstartade 21 oktober, och nu också ”Double 12” som infaller 12 december med en ny omgång försäljning. Förra året uppgick handeln under enbart Double 11 till 770 miljarder RMB.
Vad önskar du dig själv till jul?
– Jag är ganska traditionell av mig och firar inte jul, men under det kinesiska nyåret, som infaller nästa gång första veckan i februari, köper vi till exempel nya kläder och skor och handlar mer mat och går på restaurang. Typiska presenter är vin och cigaretter, eller bara pengar. Det blir allt vanligare att ge bort pengar faktiskt.
Läs fler kommentarer om hållbar konsumtion
Marie Fossum Strannegård: Jag kollar alltid second hand först
Annelise de Jong: Undvik trendprylar med kort livslängd
Prenumerera på våra nyhetsbrev