The image shows a woman.

Matilda Lidfeldt arbetar med livscykelanalys.

Hallå där Matilda Lidfeldt som jobbat tre månader på IVL:s kontor i Beijing!

Matilda Lidfeldt arbetar till vardags med livscykelanalys på IVL i Göteborg. I höstas bestämde hon sig för att ta chansen att flytta till Beijing för att jobba på IVL i Kina. När hon nu strax reser hem igen ser hon tillbaka på tre spännande och lärorika månader.

– Jag rekommenderar alla på IVL att prova att arbeta utomlands, det är något man får ut jättemycket av, berättar Matilda Lidfeldt på en videolänk från Beijing.

Matilda Lidfeldt började på IVL i augusti 2021, efter examen från Chalmers, och har sedan dess främst jobbat med livscykelanalys (LCA). Hon har länge önskat att jobba i projekt utomlands och när möjligheten dök upp att få åka till Kina nappade hon direkt.

LCA hett i Kina

I Kina växer LCA-marknaden kraftigt och IVL är en av de ledande aktörerna inom området.

– Vi kan lära mycket av varandra. Jag har hållit i en del interna utbildningar om programvaran GaBi och olika projekt jag jobbat med i Sverige. Samtidigt har jag fått ta del av hur de jobbar i Kina. Det har varit ett väldigt bra kunskapsutbyte.

Vad har du upplevt som de största skillnaderna med i att jobba i Kina jämfört med Sverige?

– Här ställs det andra krav från kunder. Allt går mycket snabbare i Kina, och kunder förväntar sig också att arbetet ska gå snabbare. Det är väldigt hård konkurrens här, det finns hur många som helst som vill jobba med LCA. Området har blivit väldigt hett och det är på den marknaden IVL är med och konkurrerar.

14 personer på IVL:s kontor i Beijing, Kina

Matilda Lidfeldt tillsammans med kollegorna på IVL:s kontor i Beijing. "Kollegorna har blivit som vänner och vi hittat på mycket kul ihop" berättar Matilda Lidfeldt.

Vänliga och varma kollegor

Matilda berättar att hon inte pratar någon kinesiska men att det trots detta fungerat att bo och jobba i Beijing.

– Jag har varit inneboende hos en kollega som pratar engelska vilket gjort att jag kommit in i vardagslivet här. Men om jag fått göra om något hade jag nog försökt lära mig lite kinesiska innan jag åkte, för ute på gatan är det knappt någon som pratar engelska. Men kollegorna på kontoret pratar engelska.

Vad kommer du komma ihåg mest från din vistelse i Kina?

– Det är medarbetarna här, för det är dem jag spenderat mest tid med. Alla har varit väldigt vänliga och välkomnande. De tagit med mig på olika aktiviteter, hjälpt mig när jag behövt veta var man går och handlar eller vad man kan hitta på en lördag eftermiddag här. Deras värme är det jag kommer komma ihåg allra mest.

Till sist - vad tycker du är det bästa med att jobba på IVL?

– Det tycker jag är kombinationen av forskning och näringsliv, samt att få jobba med kollegor som alla brinner för hållbarhetsfrågor. Det finns så mycket att lära av alla på IVL, det är kul.

Matilda Lidfeldt på utflykt tillsammans med kinesiska kollegor vid buddistiska statyer i Datong

På utflykt tillsammans till Datong för att titta på Buddha-statyer i bergen.

Prenumerera på våra nyhetsbrev