3 oktober
Vätgasfredag 3 oktober – produktion av vätgas från biomassa
Vätgas förväntas vara en avgörande pusselbit för att Västerbotten (och resten av världen) ska bli fossilfritt. Denna Vätgasfredag undersöker vi möjligheten att producera vätgas från biomassa.
Vätgasen förväntas i huvudsak komma från elektrolysörer producerad med förnybar el, men det finns alternativ. Ett är att på olika sätt framställa den från biomassa, till exempel rester från skogs- och jordbruket, vilka idag i stor utsträckning eldas upp för produktion av fjärrvärme. På webbinaret får vi en översikt av olika möjliga tekniker samt deras förutsättningar med avseende på potentialer, verkningsgrader och ekonomi. Därefter fokuserar vi något på teknologin kring olika koncept för framställning av vätgas från biomassa.
Vi kommer också att få en presentation av förutsättningarna att producera vätgas från biomassa, utifrån lagar, regler, direktiv, styrmedel, m.m. Denna del baseras på ett mindre arbete som gjorts inom projektet HOME.
Föreläsare
- Christian Brackmann, lektor i Förbränningsfysik vid Lunds tekniska högskola
- Tobias Gustavsson Binder, projektledare och expert på klimat och transporter, IVL Svenska Miljöinstitutet
Vätgasfredag arrangeras digitalt (i Teams) varannan fredag kl. 8.30-9.30 under våren och hösten 2025. Exempel på kommande teman är hållbarhet, ekonomiska förutsättningar samt vätgasens roll i Västerbotten. Föreläsningarna spelas in och publiceras på projektet HOME:s hemsida. I slutet av varje Vätgasfredag finns möjlighet att ställa frågor och diskutera med de inbjudna föreläsarna.
Projektet HOME är en del av det regionala energiarbetet FREIA (Framtidens robusta energisystem i Västerbotten), som leds av Region Västerbotten och Länsstyrelsen i Västerbotten. Inom projektet samarbetar Länsstyrelsen i Västerbotten, Region Västerbotten och IVL Svenska Miljöinstitutet för att undersöka vätgasens potential i regionen.
Genom att anmäla dig godkänner du att föreläsningarna spelas in och publiceras på projektets hemsida (dock spelas inte frågestunderna in). Om du inte vill synas på bild kan du hålla din kamera avstängd under föreläsningarna.
Har du frågor, förslag eller synpunkter på Vätgasfredagarna? Kontakta gärna:
-
Kjell Skogsberg (kjell.skogsberg@ivl.se, 010-788 66 19)
-
Marika Olsson (marika.olsson@ivl.se, 010-788 67 41)