Klimatsmart julhandel – så gör du

December är här, den månad då vi slösar på mer än ett sätt. Julhandeln förväntas slå rekord. Vi gör inte bara av med mer pengar än andra månader, vi slösar även mer på jordens resurser. Så hur kan vi göra för att skapa en mer hållbar jul?

I fokus

Att julhandeln slår rekord varje år, det är vad handlarna förväntar sig, och 2017 är inget undantag, utan försäljningen bedöms öka med 3 procent i år. Men för en hållbar värld och jul, behöver vi konsumera mindre saker.

Hur ska du då tänka när du står i affären för att handla dina julklappar? Leksakerna som barnen eller barnbarnen önskar sig – vad är bra, vad är mindre bra, behöver du köpa nytt eller köpa saker alls?

– Att handla second hand är ett smart sätt att både spara på miljön och få pengar över på kontot. För att konsumtionen ska vara hållbar på lång sikt behöver vi använda saker så effektivt och så länge som möjligt. Vi inte kan handla mer än vad jorden kan återskapa, säger Liv Fjellander, projektledare för hållbar konsumtion på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Men att dela och återbruka saker kommer inte att räcka. En hållbar konsumtion kommer i framtiden även att innebära mindre konsumtion.

– Så länge vi har kvar samma konsumtionsmönster; att vi avstår en sak för att köpa något annat, då blir det rekyleffekter. Om vi till exempel hoppar över julklapparna och istället flyger till Thailand över jul har vi inte vunnit något alls för miljöns skull säger Liv Fjellander.

Vi konsumerar idag mer än vad jorden kan återställa. Det går i snitt åt 1,6 jordklot varje år. Men om alla skulle leva som vi gör i Sverige så skulle det krävas 4,2 jordklot. Sverige ligger i toppen på listan över de länder som belastar jordklotet mest.

– Mycket handlar om koldioxidutsläppen, alltså hur vi transporterar de varor vi köper. Men de största effekterna av vår konsumtion syns inte i vår svenska närmiljö eftersom mycket av det vi handlar tillverkas i andra länder, säger Liv Fjellander.

Istället hamnar avtrycken av vad vi konsumerar någon annanstans i världen, både när det gäller vilka resurser som tas i anspråk och vilka hållbarhetseffekter det får.

För mer information, kontakta Liv Fjellander

Livs julklappstips

  • Ge bort något som redan finns. Skicka vidare din älsklingsbok, udda och personliga gåvor hittas lättast second hand. Eller ge bort en delningstjänst: ett årsmedlemskap i cykel, bil eller verktygspoolen.

  • Om du handlar nytt: Välj material med god kvalitet som håller länge eller som kan återanvändas. Satsa på saker som är producerade under bra villkor, välj miljö- och rättvisemärkt. Om det inte framgår så fråga. Det spelar stor roll att visa att det är efterfrågat.

  • Ge bort tid. Upplevelser som bio, teater, museibesök, utflykter, en middag eller en ”hemester”(semester på hemmaplan värderas ofta högre än prylar. Men för att det ska vara en miljövinst får inte resan dit vara för lång.